SELANGOR

LZS sempurna amanah 270 ribu pengeluar zakat

OLEH SYAZWANI SUFIAN

KUALA LANGAT, 13 MEI: Setiap tahun Lembaga Zakat Selangor (LZS) berusaha menyempurnakan amanah lebih 270 ribu orang pengeluar zakat di negeri itu.

Ketua Pegawai Penyelaras LZS, Abdul Basith Hamid berkata, tahun lalu sahaja LZS berjaya melaksanakan tanggungjawab dengan menyediakan kemudahan terbaik kepada umat islam dengan jumlah transaksi RM757.1 juta.

Katanya, berdasarkan Penyata Kutipan dan Agihan Zakat bagi tahun lalu yang telah diaudit Deloitte PLT sebanyak RM88.1 juta berjaya diagih kepada asnaf fakir.

“Sebanyak RM205.7 juta kepada asnaf miskis, RM45.1 juta untuk asnaf mualaf dan RM22.6 juta untuk asnaf riqab.

“Manakala, lagi RM47.8 juta kepada asnaf gharim dan RM112.3 juta kepada asna fisabilillah serta RM247 ribu untuk asnaf ibnu sabil,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ketika berucap dalam majlis Serahan Bantuan Ramadan & Raya Perdana 2018 di Universiti Mahsa, Saujana Putra Kampus, di sini, semalam.

Selain itu katanya, daripada jumlah tersebut sebanyak RM295.6 juta untuk program Pembangunan Sosisal seperti bantuan kewangan, bantuan makanan bulanan, bantuan perubahan, bantuan ramadan, bantuan sewa rumah dan lain-lain.

“Sementara RM164.6 juta pula diagihkan untuk program Pembangunan Pendidikan termasuk bantuan yuran persekolahan, bantuan peralatan sekolah dan dermasiswa.

“LZS juga mengagihakn RM35.1 juta untuk program Pembangunan Insan selain program Pembangunan Institusi Agama selain program Pembangunan Ekonomi masing-masing diagihkan RM18.1 juta dan RM8.5 juta,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Basith berkata, LZS terus komited menyantuni ummah dalam apa jua keadaan.


Pengarang :