SELANGOR

PAS menang Gombak Setia kerana muafakat PAKATAN

OLEH ERMIZI MUHAMAD

GOMBAK, 7 MEI: PAS menang di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Gombak Setia, pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu hanya bersandarkan kepada muafakat komponen PAKATAN ketika itu.

Calon N17, Gombak Setia, Hilman Idham berkata, tanpa penyatuan parti lawan Barisan Nasional, pOAS dilihat sukar mengekalkan kemenangan di kerusi panas berkenaan.

Justeru, katanya, faktor itu sekali gus membuka peluang besar kepada Pakatan Harapan (PAKATAN) untuk menang di Gombak Setia.

“Saya cukup yakin rakyat sudah matang dan bijak membuat pilihan.

“Walaupun Gombak Setia dilihat sebagai kubu kuat PAS tetapi harus diingat, PAS menang di Gombak Setia sebelum ini dalam ruang muafakat politik sahaja,” katanya pada sidang media bersama Sinar Harian di Bilik Gerakan Utama, baru-baru ini.

Calon PAKATAN itu turut menguatkan kenyataannya dengan merujuk sentimen kemenangan PAS, pada pilihan raya terdahulu.

Antaranya Dato’ Ismail Kamus (PAS) yang menang di Gombak Setia atas tiket Barisan Alternatif, Hassan Ali (PAS) atas tiket muafakat PAKATAN dan Hasbullah Ridzuan (penyandang kerusi Gombak Setia yang juga wakil PAS) menang atas tiket Pakatan Rakyat.

“Penyatuan nilah yang kita laksanakan melalui gabungan muafakat PAKATAN untuk menang,” katanya.

Hilman Idham

Optimis kejayaan itu mampu dicapai, Hilman mensasarkan untuk memancing undi pengundi muda khususnya pengundi kali pertama di kawasan berkenaan.

Bagaimanapun, beliau mengakui lawannya bukan calang, sebaliknya individu berpengalaman.

“Untuk bersaing dengan tokoh politik sebegini, ia cabaran untuk saya bagaimana mampu merangkul 10,000 pengundi baru di kawasan ini.

“Kelebihan saya tentunya aspirasi yang saya bawa, saya mewakilit suara pengundi baru khususnya generasi baru di kawasan ini,” katanya.

Saingan PRU14 menyaksikan pertembungan Hilman dengan Hasbullah Mohd Ridzwan (PAS) dan wakil Barisan Nasional, Datuk Megat Zulkarnain Omardin.


Pengarang :