SELANGOR

PRK Seri Setia: Halimey komited perjuang hak perumahan rakyat

OLEH AFIX REDZUAN

PETALING JAYA, 29 OGOS: Calon Pakatan Harapan (PAKATAN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) N.32 Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia, Halimey Abu Bakar komited memberikan tumpuan mengenai isu perumahan rakyat di kawasan itu jika diangkat selaku Ahli Dewan Negeri Seri Setia, 8 September depan.

Menurutnya, pertambahan penduduk yang turut dipengaruhi penghijaran dari luar bandar di samping peningkatan kos sara hidup mengakibatkan golongan berpendapatan rendah sukar memiliki kediaman sendiri.

“Langkah pertama yang akan saya ambil ialah bekerjasama dan menggesa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) memperbanyakkan pembinaan rumah mampu milik di kawasan DUN Seri Setia.

“Walaupun terdapat kekangan utama dalam perkara ini, iaitu ketiadaan tapak untuk membangunkan perumahan mampu milik, namun saya percaya setiap masalah akan ada penyelesaiannya,” katanya dalam sidang media di Blik Gerakan Utama (BGU) DUN Seri Setia.

Katanya, melalui program pembangunan semula bandar, beliau akan mencadangkan supaya kawasan perumahan lama seperti di Kampung Lindungan dapat dibangunkan semula untuk menaiktaraf rumah sedia ada supaya menepati dengan keperluan semasa.

Pembangunan semula kawasan perumahan ini boleh mencontohi projek pembangunan semula yang telah dilaksanakan di Kampung Kerinchi, di kawasan Lembah Pantai dan ia dilihat berkesan bagi menangani masalah perumahan.

Di peringkat Selangor, Kerajaan Negeri memperkenalkan Skim Smart Sewa yang membenarkan kumpulan kurang berkemampunan menyewa unit rumah dan sebahagian bayaran sewa dipulangkan semula dalam tempoh tertentu untuk dijadikan wang pendahuluan membeli rumah.

“Bagi golongan termiskin atau miskin bandar pula, saya akan mencadangkan Kerajaan Negeri membina rumah khas untuk disewa golongan itu dengan kadar sewa minimum tidak melebihi RM250 sebulan.

“Usaha serupa juga dilakukan bagi membantu golongan bujang dengan membina rumah satu bilik atau menyamai saiz studio berdasarkan keperluan seharian mereka yang tidak memerlukan ruang kediaman yang luas.

“Pada masa sama, saya juga ingin menegaskan bahawa setiap unit kediaman mampu milik untuk rakyat di kawasan ini adalah dilarang sama sekali untuk disewakan kepada warga asing,” katanya.

Dalam sidang media sama, Halimey turut mencadangkan pembinaan lebih banyak perumahan pekerja industri seperti di Zon Perindustrian Sungai Way bagi mengatasi masalah perumahan serta memantapkan lagi pengurusan Badan Pengurusan Bersama (JMB).

Langkah itu sebagai usaha menjadikan kediaman berkelompok untuk menempatkan pekerja asing sekali gus menghindar mereka daripada memonopoli kediaman rakyat di Seri Setia seperti yang banyak berlaku pada hari ini.


Pengarang :