Maldives’ opposition presidential candidate Ibrahim Mohamed Solih casting his vote during presidential election day in Male, Maldives, Sunday, Sept. 23, 2018. (AP Photo/Mohamed Sharuhaan)
GLOBAL

Parti Demokratik Maldives umum menang pilihan raya di Maldives

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 24 SEPT: Calon pembangkang, Ibrahim Mohamed Solih mengumumkan kemenangan awal pada Isnin dalam pemilihan Presiden Maldives sebagai referendum mengenai demokrasi di negara itu.

Kemenangan itu tidak dijangka, dan penyokong Solih membanjiri jalan-jalan, memeluk satu sama lain, melambaikan bendera Maldives, bersorak dan membunyikan bunyian dalam perayaan kemenangan itu.

Berita Antarabangsa AGENSI melaporkan keputusan Suruhanjaya Pilihanraya Maldives pagi ini menunjukkan Ibrahim dari Parti Demokratik Maldives (MDP) memperoleh 58.3 undi popular.

Ibrahim mendapat sokongan daripada empat gabungan parti pembangkang yang cuba untuk menjatuhkan kepimpinan Abdulla Yameen yang menjadi Presiden Maldives sebelum ini.

Pilihan raya semalam diadakan selepas lima tahun Abdulla memegang tampuk pemerintahan, dalam keadaan di mana pembangkang dan pemantau hak asasi mendakwa berlaku penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan rasuah.

Pada Februari lalu, Yameen mengisytiharkan keadaan darurat, menggantung perlembagaan dan mengarahkan tentera untuk melancarkan Mahkamah Agung dan menahan hakim setelah mereka memerintahkan pelepasan dan pemeriksaan semula mereka yang dipenjara selepas percubaan bermotifkan politik.

Walaupun kemelut itu, pengundi berduyun-duyun mengundi pada hari Ahad, berdiri di garisan panjang dalam hujan dan suhu tinggi untuk membuang undi.

Lebih 260,000 daripada 400,000 rakyat Maldives yang layak, dan pengundi juga berdiri di barisan panjang di Malaysia, Britai, India dan Sri Lanka, di mana pembangkang telah menggalakkan rakyat Maldives di luar negara untuk mengambil bahagian.

Maldives mempunyai 26 pulau batu karang berbentuk cincin dan 1,192 pulau, menjadikan pelancongan sebagai sumber ekonominya.

 


Pengarang :