Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Lebih dua bulan bonus jika capai KPI

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 29 JAN: Penjawat awam Selangor bakal menikmati pembayaran bonus dua bulan gaji atau lebih jika Petunjuk Prestasi Utama (KPI) dapat dicapai, itu janji Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari, di hadapan lebih 500 penjawat awam negeri itu, hari ini.

Katanya, Kerajaan Negeri sentiasa cuba yang terbaik bagi pemberian bonus, berbanding tahun lalu.

“Tahun lalu kita beri dua bulan, tahun ini akan cuba lebih terbaik. Namun, tidak semua akan dapat ‘lebih’ itu, mungkin ada yang dapat setengah atau suku.

“Kita akan menilai daripada segi pencapaian KPI jabatan dan individu, namun pemberiannya juga adalah berdasarkan hasil pungutan negeri,” katanya ketika Perhimpunan Bulanan Jabatan-Jabatan Kerajaan Negeri Selangor 2019, di Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah, di sini.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mohd Amin Ahmad Ahya; Speaker Dewan Negeri Selangor, Ng Suee Lim, barisan EXCO serta penjawat awam Selangor.

Sementara itu, Amirudin dalam ucapannya berkata, pemberian bonus lebih dua bulan gaji itu sebagai menghargai majoriti penjawat awam yang mampu mencapai KPI ditetapkan.

“Saya yakin 99 peratus penjawat awam di negeri ini mampu melaksanakan misi berkenaan. Jadi, jika hendak merealisasikannya, maka kita kena laksanakan tugas dan amanah diberikan,” katanya.

Pada November lalu, Amirudin melalui ucapan Belanjawan Selangor 2019 memaklumkan Kerajaan Selangor akan menggunakan sistem KPI bagi menentukan kadar pembayaran bonus buat penjawat awam, mulai tahun ini.

Penggunaan sistem itu, sekali gus menyaksikan tiada lagi pembayaran bonus secara langsung seperti dilakukan sebelum ini.


Pengarang :