Gambar: AFP
GLOBAL SUKANKINI

Liverpool terima kekalahan pertama liga di tangan City

MANCHESTER, 4 JAN: Liverpool menerima kekalahan pertama dalam Liga Perdana musim ini apabila dibenam Manchester City, sekali gus menghidupkan peluang pasukan itu mempertahankan gelaran selepas kejayaan 2-1, di Etihad, sebentar tadi.

Gambar: AFP

Empat mata perbezaan antara City dengan skuad kendalian Jurgen Klopp hasil jaringan kemenangan Leroy Sane 18 minit sebelum tamat perlawanan selepas Roberto Firmino menyamakan jaringan Sergio Aguero, pada babak pertama buat tuan rumah.

Aguero membuka tirai jaringan buat tuan rumah pada minit ke-40, sebelum Firmino mengikat kedudukan pada minit ke-64, namun Sane muncul wira City apabila meledak gol kemenangan pada minit ke-72.

Sembilan kemenangan berturut-turut memberikan Liverpool kelebihan di persada liga ketika mereka bersedia menghampiri gelaran pertama sejak 1989/90 terutama selepas City mengalami kekalahan berturut-turut di tangan Crystal Palace dan Leicester, sebelum memulakan musim perayaan, memetik Berita Harian Online.

Nasib Liverpool masih bergantung kepada keupayaan mereka sendiri dan kini pasukan itu berdepan tekanan City yang mencipta gelaran dengan rekod 100 mata, musim lalu.

Bagaimanapun, Liverpool tampak lebih menyerlah pada babak permulaan walaupun City dilihat mendominasi pertembungan itu.

Liverpool masih kekal di puncak liga dengan meraih 54 mata selepas mengharungi 21 perlawanan, City di tangga kedua (50) dan Spurs (48).


Pengarang :