PBT SELANGOR

Kilang kitar semua plastik terima notis penutupan

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

KUALA KUBU BHARU, 14 MAC: Sebuah lagi kilang mengitar semula plastik di kawasan Perindustrian Zuhrah, menerima notis penutupan daripada Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) ekoran gagal menyediakan laporan Kajian Impak Alam Sekitar.

Setiausaha MDHS, Awaluddin Zakaria berkata, melalui notis itu, premis terbabit diperintah tutup selama 14 hari dan jika gagal memenuhi syarat ditetapkan, lesen peniagaan akan ditarik.

“MDHS memberi notis penutupan serta-merta kepada kilang berkenaan kerana didapati beroperasi dalam keadaan tidak mematuhi undang-undan,” katanya ketika ditemui media selepas mengadakan operasi bersepadu, di kawasan berkenaan, hari ini.

Katanya, kilang terbabit turut diberi notis menghendaki kacau ganggu dihapuskan kerana pengusahanya meletakkan timbunan plastik yag menjadi tempat pembiakan nyamuk, lalat dan vermin.

“Notis ini di bawah Seksyen 82 Akta Kerajaan Tempatan 1976 yang menghendaki pengusaha dalam tempoh tujuh hari menghapuskan segala kacau ganggu seperti dinyatakan,” katanya.

Operasi itu membabitkan 100 anggota diketuai Yang Dipertua MDHS, Shukri Mohamad Hamin.

Turut bersama, EXCO Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han; EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi, Hee Loy Sian dan Ahli Dewan Negeri Kuala Kubu Bharu, Lee Khee Hiong.


Pengarang :