Pencemaran sisa kimia: KKM nafi lambat bertindak | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Pencemaran sisa kimia: KKM nafi lambat bertindak

KUALA LUMPUR, 14 MAC: Kementerian Kesihatan (KKM) menyangkal dakwaan pihaknya lewat bertindak dalam membantu mangsa kes pencemaran sisa kimia, di Pasir Gudang, Johor.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, pihaknya mula memberikan bantuan rawatan kepada mangsa terbabit, sejak hari pertama kejadian, pada 7 Mac lalu.

“KKM sudah mula bertindak sejak hari pertama, saya juga menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri sejak hari pertama untuk merangka gerak kerja bersama.


“Isu KKM lewat tidak benar sama sekali, kita sentiasa memberi rawatan kepada pesakit,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar, di lobi Parlimen hari ini.

Dr Dzulkefly turut menafikan spekulasi terdapat mangsa yang meninggal dunia ekoran pencemaran bahan kimia itu.

“Pesakit yang dirawat di Unit Rawatan Rapi juga berada dalam keadaan stabil, tiada yang membahayakan, kami yakin boleh menguruskannya dengan baik dan tidak sampai tahap menyebabkan kematian.

“Kami juga menambah katil rawatan untuk menampung pesakit dan bersedia menambah jumlah jika perlu,” katanya. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next