Naib Canselor UPM terima pengiktirafan Mauritius | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

Naib Canselor UPM terima pengiktirafan Mauritius

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 22 MAC: Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Datin Paduka Dato’ Dr Aini Ideris menerima pengiktirafan Mauritius menerusi ‘Anugerah Sambutan Hari Kemerdekaan Mauritius ke-51′ anjuran Suruhanjaya Tinggi Republik Mauritius, di sini, semalam.

UPM menerusi kenyataannya memaklumkan, Kedutaan Mauritius memberi anugerah itu kerana peranan universiti terbabit terhadap pelbagai program dan hubungan baik kedua-dua pihak sejak 1996.


Anugerah itu disampaikan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sin Chee Keong yang merasmikan sambutan Hari Kemerdekaan Mauritius sambil disaksikan Pesuruhjaya Tinggi Mauritius ke Malaysia, Issop Patel dan 200 diplomat.

“Prof Aini memainkan peranan penting membantu pelajar Mauritius ketika beliau menjadi Dekan, Timbalan Naib Canselor dan kini sebagai Naib Canselor UPM,” tulis kenyataan itu.

Manakala, penyelidik UPM ke Mauritius, Dr Paramasivam Muthusamy berkata, antara sumbangan UPM kepada Mauritius adalah diskaun yuran untuk pelajar Mauritius, penyelidikan UPM dalam bidang gula dan bahasa, program anak angkat serta pertukaran budaya kedua-dua negara sebanyak tiga kali.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next