Pelaburan asing langsung Selangor meningkat 400.7 peratus | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

Pelaburan asing langsung Selangor meningkat 400.7 peratus

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 18 MAC: Peningkatan sebanyak 400.7 peratus pelaburan langsung asing (FDI) di Selangor pada tahun 2018 berbanding tahun sebelumnya mencerminkan keyakinan pelabur terhadap ekonomi negeri termaju itu.

Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah, pada tahun 2018 Selangor menerima sebanyak RM10.837 billion pelaburan langsung asing berbanding tahun sebelumnya sebanyak RM2.164 billion.


“Pencapaian yang sangat memberangsangkan ini juga turut diterjemahkan menerusi keyakinan yang ditunjukkan oleh pelabur asing apabila FDI menunjukkan peningkatan sebanyak 400.7 peratus, berbanding tahun sebelumnya.

“Ini menunjukkan tahap keyakinan yang tinggi oleh pelabur terhadap Kerajaan Negeri dan rakyat Selangor,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika menyampaikan Titah Ucapan di Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Kedua, Dewan Negeri Selangor Ke-14 Tahun 2019 di sini, hari ini.

Baginda turut berkenan dengan usaha Invest Selangor mewujudkan Selangor Talent Portal Application.

Titah baginda, aplikasi itu dapat dijadikan sebagai landasan dan rujukan kepada pelabur untuk mendapatkan sumber tenaga kerja mahir bersesuaian dengan kehendak syarikat.

Selain itu, aplikasi terbabit juga menjadi landasan kepada graduan yang baru menamatkan pengajian untuk mendapatkan pekerjaan bersesuaian dengan kelulusan dan kemahiran dimiliki.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next