GLOBAL NASIONAL

Trump veto Kongres Amerika Syarikat

WASHINGTON, 16 MAC: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, hari ini menggunakan kuasa veto bagi mengenepikan rang undang-undang pengisytiharan darurat berhubung isu pembinaan tembok sempadan, lapor Xinhua.

Trump menandatangani veto itu di Rumah Putih sehari selepas Senat AS mengundi menyekat pengisytiharan daruratnya dan presiden itu ​​​​​​​berikrar menggunakan kuasa vetonya.

“Kita telah membina banyak tembok sekarang,” kata Trump selepas ​​​​​​​menandatangani veto sambil menggambarkan beliau akan tetap ​​​​​​​meneruskan rancangannya menerusi dana diperolehi daripada perisytiharan darurat.

Ujar Trump keputusan Kongres itu “berbahaya” dan “akan meletakkan ramai rakyat Amerika dalam bahaya.”

“Untuk mempertahankan keselamatan dan keamanan semua warga Amerika, ​​​​​​​saya akan menandatangani dan mengeluarkan veto rasmi mengenai ​​​​​​​resolusi yang melulu ini,” kata Trump.

Seorang anggota parlimen Republik, Lindsey Graham menyokong veto itu dan menyifatkan tindakan Trump adalah tepat.

Pengisytiharan veto itu akan dibawa ke Kongres untuk dibahaskan.

“Pada 26 Mac, Kongres akan membahaskannya dan akan diundi sama ada ​​​​​​​ditolak atau sebaliknya,” kata Speaker Dewan Perwakilan, Nancy ​​​​​​​Pelosi dalam satu kenyataan.

Kongres memerlukan lebih 290 undi untuk mengenepikan veto itu.

Semasa pengundian di Kongres pada akhir Februari lalu sejumlah 245 ​​​​​​​undi menolak manakala 182 lagi menyokong pengisytiharan darurat itu. -BERNAMA


Pengarang :