Ketua Hakim Negara baharu: Kerajaan tunggu keputusan Majlis Raja-Raja | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Ketua Hakim Negara baharu: Kerajaan tunggu keputusan Majlis Raja-Raja

KUALA LUMPUR, 19 APR: Kerajaan masih menunggu kelulusan daripada Majlis Raja-Raja berhubung pelantikan Ketua Hakim Negara yang baharu, kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata, terdapat peruntukan dalam soal pelantikan Ketua Hakim Negara di mana kerajaan mesti mengemukakan cadangan nama calon kepada Persidangan Majlis Raja-Raja dan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Nampaknya ada peruntukan yang memerlukan pelantikan itu dikemukakan kepada Majlis Raja-Raja dan bukan kepada Agong sahaja.


“Kami telah memaklumkan kepada Agong tetapi ada keperluan untuk memaklumkan kepada raja-raja juga, kini kita sedang menunggu kelulusan daripada mereka,” katanya pada sidang media di Yayasan Al Bukhary di sini, hari ini.

Dr Mahathir mengulas laporan semalam yang mendakwa beliau dan Raja-Raja Melayu kini sedang berhadapan kebuntuan berhubung pelantikan Ketua Hakim Negara yang baharu.

Bekas Ketua Hakim Negara, Tan Sri Richard Malanjum bersara baru-baru ini setelah berkhidmat selama 27 tahun dalam perkhidmatan kehakiman.

Malanjum, adalah yang pertama dari Sabah memegang jawatan tertinggi kehakiman itu dan telah berkhidmat sebagai Ketua Hakim Negara selama sembilan bulan, dan 12 tahun sebagai Hakim Besar Sabah dan Sarawak.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next