Selangorkini
NASIONAL

Transformasi EMGS mahu promosi Malaysia sebagai destinasi pendidikan terkemuka

KUALA LUMPUR, 3 APR: Education Malaysia Global Services (EMGS) telah memulakan langkah penjenamaan semula secara besar-besaran bagi meletakkannya sebagai agensi utama yang mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pendidikan terkemuka.

Memandangkan Kementerian Pelajaran menyelitkan EMGS dengan bakat-bakat dari sektor awam dan swasta, ia telah membawa perubahan dalam pengantarabangsaan pendidikan tinggi Malaysia, dengan memberi tumpuan kepada pemasaran digital, penjenamaan dan rangkaian yang berkembang.

EMGS telah beralih ke arah pembuatan dasar berasaskan bukti yang akan menjadi lebih inklusif kepada semua pihak berkepentingan dan menumpukan kepada kerjasama, keberkesanan, kualiti dan perkongsian jangka panjang, selaras dengan wawasan menteri pendidikan.

Ia merangkumi penjenamaan semula Malaysia sebagai destinasi pendidikan terkemuka; mengguna pakai strategi pemasaran yang pelbagai dengan penyertaan aktif Institusi Pengajian Tinggi (IPT); melancarkan rancangan pemasaran digital baharu untuk melengkapi kehadiran Malaysia di luar negara; dan memperkuat kerjasama dengan ejen pendidikan dan pihak ketiga yang lain.

EMGS juga akan memberi tumpuan kepada memperkenalkan teknologi dan inovasi baharu, termasuk penggunaan kecerdasan buatan untuk meraih peluang yang terbentang oleh revolusi perindustrian keempat.

Pelan pemasaran digitalnya akan menyampaikan kandungan yang segar, mempercepatkan penggunaan maklumat dan meningkatkan penglibatan dengan penyertaan aktif rakan-rakan IPT dan ia berharap untuk menawarkan MUET kepada pelajar antarabangsa di luar negara sebagai cara untuk memudahkan proses pendaftaran.

EMGS adalah syarikat bukan mencari keuntungan yang terhad oleh jaminan, yang dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Ia akan dijenamakan semula sebagai penyedia perkhidmatan pendidikan terkemuka di bawah jenama ‘Pendidikan Malaysia’.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :