Selangorkini
NASIONAL

Masih ada pendengaran awam pelan pembangunan KL 2020-2040

KUALA LUMPUR, 29 MEI: Sesi pendengaran awam akan berjalan sehingga penghujung 2020 bagi menyiapkan Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2020-2040, dan oleh itu pembangunan yang bertepatan dengan pelan berkenaan tidak perlu lagi sesi pendengaran awam.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berkata, bagaimanapun pendengaran awam perlu dibuat jika pembangunan itu bertentangan dengan pelan berkenaan yang dijangka digezetkan pada penghujung 2020.

Khalid berkata demikian dalam satu kenyataan untuk memperjelaskan kekeliruan yang timbul daripada laporan Bernama pada Isnin yang menyebut tiada lagi sesi pendengaran awam untuk projek pelan pembangunan KL yang menimbulkan reaksi daripada pelbagai pihak.

“Pendengaran awam tidak perlu kerana ia telah dibuat sebelum pelan itu diwartakan. Apa yang saya ingin sampaikan adalah perbezaan prosedur di antara keadaan apabila adanya pelan yang telah digezet dan keadaan semasa tiada pelan yang digezet,” katanya.

Sementara itu, untuk kes Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2020 yang telah diwartakan pada Oktober 2018, ia adalah kes berbeza kerana pendengaran awam telah diadakan pada tahun 2012 tetapi ia tidak diwartakan selepas itu.

-BERNAMA


Pengarang :