EXCO SELANGOR

Pekerja asing monopoli: Selangor pergiat usaha banteras

SHAH ALAM, 27 JUL: Usaha mengekang lambakan pekerja asing yang memonopoli beberapa sektor pekerjaan di Selangor akan terus dipergiat menerusi penggembelengan tenaga dengan Jabatan Tenaga Kerja (JTK), khususnya dalam aspek tindakan penguatkuasaan.

EXCO Pembangunan Usahawan serta Pembangunan Luar Bandar, Desa dan Kampung Tradisi, Rodziah Ismail berkata, perkara itu masih dalam perbincangan pihaknya bersama Kementerian Sumber Manusia untuk memperkemas usaha berkenaan.

“Kerjasama antara Kerajaan Negeri dan kementerian penting bagi membangunkan semula negara, sekali gus meleraikan isu tiada peluang pekerjaan terhadap warga tempatan.

“Saya yakin gabungan antara kedua-dua pihak ini boleh menyelesaikan masalah pekerja asing dengan baik suatu hari nanti kerana yang penting semua pihak perlu terlibat dan jangan ada satu pihak yang lepas tangan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Karnival Hari Kerjaya @ Shah Alam, di Dewan Teratai Seksyen 19, di sini, hari ini.

Turut hadir, Ahli Dewan Negeri (ADN) Kota Anggerik, Mohd Najwan Halimi; Pengarah Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) Selangor, Mustafa Deraman dan Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) Zon 7 Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Mohamad Jamil Abdul Rahim.

Pada masa sama, Rodziah berkata, pengurangan pekerja asing juga harus bermula daripada rakyat tempatan terlebih dahulu dengan tidak membenarkan perkara seumpama itu berlaku secara berterusan.

“Kadang-kadang masalah ini yang perlu ditangani oleh Kerajaan Negeri, tetapi ruang ini yang kita berikan kepada mereka,” katanya.

Sementara itu, ditanya isu penjaja membabitkan warga asing, ADN Batu Tiga tidak menolak kemungkinan untuk membuat satu Enakmen yang akan dibawa dan dibincangkan di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Oleh sebab itu, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari sudah meminta satu undang-undang kecil untuk menyelaras semua pihak berkuasa tempatan dalam menyelesaikan masalah peniaga tanpa izin, khususnya dalam kalangan penjaja,” katanya.


Pengarang :