Selangorkini
SELANGOR

SIIAF 2019 sasar 10,000 pengunjung

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 1 JUL: Tourism Selangor dengan kerjasama Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya akan menganjurkan Selangor International Indigenous Arts Festival (SIIAF) 2019 pada 3 dan 4 Ogos depan di Taman Botani Negara, di sini.

Menariknya, edisi tahun ini, ia diadakan dengan skala lebih besar dan sedikit kelainan dengan memperkenalkan Recreational Orang Asal Run (ROAR) 2019.

Tourism Selangor dalam kenyataan memaklumkan, SIIAF mengambil inisiatif untuk mengangkat karya seni Orang Asal dalam satu acara khusus yang menghubungkan warga kota dengan kaum Orang Asal dari Malaysia dan luar negara.

Katanya, seramai 10,000 pengunjung turut disasarkan ke program berkenaan.

“Ia juga memberi peluang kepada mereka untuk mengenali dan mempelajari dengan lebih dekat budaya hidup dan kelangsungan kaum Orang Asal, khususnya dari Malaysia.

“SIIAF 2019 adalah salah satu inisiatif untuk mengetengahkan dan memelihara permata Selangor iaitu kaum Orang Asal yang masih mengekalkan ciri-ciri kesenian dan kebudayaan asli mereka, walaupun di era teknologi moden,” katanya.

Selain itu, katanya, acara yang akan berlangsung selama dua hari itu dilaksanakan bersempena dengan Hari Antarabangsa Orang Asal Dunia yang jatuh pada Ogos setiap tahun.

“Apa yang lebih menarik, acara tahun ini turut disertai Orang Asal dari Sepanyol, Indonesia, Sri Lanka, Taiwan dan Korea Selatan.

“Ini membolehkan warga kota dan pelancong luar negara untuk mempelajari dan melihat dengan lebih dekat adat, budaya, pakaian tradisional, karya seni, kraf serta bahasa mereka, malah juga dapat melihat mereka beraksi secara langsung,” katanya.

Pengunjung SIIAF 2019 juga akan dapat merasai pengalaman yang lebih berkesan bila mana pihak penganjur akan membawa khas dua perkampungan Orang Asal iaitu Perkampungan Seni Kraftangan dan Perkampungan Tradisi ke lokasi acara.

Turut disediakan demonstrasi menganyam dan menyumpit, dan mengambil bahagian dalam permainan Kercang, iaitu permainan tradisi Orang Asal dari Endau, Rompin.


Pengarang :