PERSONALITI RENCANA

Milymaryam penuhi citarasa Muslimah moden

Rekaan yang kian menarik dengan penggunaan rona pelbagai menjadikan ramai Muslimah hari ini semakin selesa bergaya dengan hanya menyarung jubah.

Selain sopan dan menutup aurat, jubah memberi keselesaan serta memudahkan pergerakan si pemakai ketika melakukan aktiviti seharian.

Berani mengambil peluang, Milymaryam, sebuah jenama baru dalam industri fesyen memperkenalkan busana Muslimah yang direka mengikut kehendak serta keperluan masa kini.

Walaupun masih hijau, Milymaryam berjaya menonjolkan kelainan apabila memperkenalkan rekaan menggabungkan blaus, jubah dan telekung bagi memudahkan wanita menunaikan rukun Islam kedua.

Mula dikenali melalui penjualan ‘shawl’ secara kecil-kecilan kira-kira empat tahun lalu, pengasas dan pemiliknya, Nik Zaleha Ismail, 41, kemudian mengembangkan empayar melalui penghasilan telekung blaus.

Katanya, produk itu dihasilkan atas permintaan pelanggan setianya yang mahukan pakaian selesa, menutup aurat serta mudah dipakai ketika mengembara atau bersiar-siar.

“Milymaryam mula menghasilkan telekung blaus yang dijahit sekali dengan tudung untuk digunakan pelanggan ketika menunaikan umrah.

“Daripada situ, kita banyak menerima tempahan terutama pelanggan dari Singapura sebelum kita tambah baik sedikit demi sedikit berdasarkan maklum balas mereka.

“Selepas mengambil kira semua aspek, maka kita perkenalkan pula telekung jubah yang mula mendapat tempat di hati pelanggan terutama dari negara luar,” katanya.

‘Trademark’ fabrik berkualiti

Fabrik berkualiti dan tahan lasak antara faktor utama pelanggan memilih untuk menggayakan koleksi Milymaryam, selain tampil dengan rekaan moden eksklusif.

Menggunakan material ‘moscrep’e pada bahagian tudung dan tangan jubah, fabrik yang mempunyai permukaan lembut itu, sekali gus menjadikan busana digayakan nampak mewah.

Teksturnya yang unik dengan tarikan tersendiri menjadikan material itu digemari pelanggan, malahan ia ringan dan tidak mudah kedut.

Tetap mengikut trend semasa, kebanyakan koleksi yang dijual menampilkan rona ‘nude’ dan ‘pastel’ bersesuaian dengan tona kulit wanita Asia.

Nik Zaleha berkata, rekaan yang pada mulanya disasarkan untuk golongan pertengahan turut menarik minat wanita berusia dalam lingkungan 20-an.

“Saya tidak sangka rekaan telekung blaus dan jubah ini menarik minat golongan muda kerana pada fikiran kita, ia hanya diminati oleh ‘makcik-makcik’.

“Menariknya, setiap rekaan yang dihasilkan mempunyai zip di bahagian dada yang memudahkan pemakai membukanya untuk mengambil wudhuk atau bagi ibu yang ingin menyusukan anak,” katanya.

Tembusi pasaran antarabangsa

Milymaryam yang tercetus hasil gabungan nama dua puteri Nik Zaleha, iaitu Emily dan Maryam memikat hati pelanggan dari negara jiran seperti Brunei juga Singapura.

Katanya, bagi menjalankan promosi secara meluas, Milymaryam turut menyertai Brunei Islamic Fashion Week selain menyertai beberapa pameran di Singapura dan Malaysia.

Memiliki pengikut sendiri dari kedua-dua negara itu, namun figura yang berasal dari Terengganu itu mengakui pasaran di Malaysia masih kecil dan kurang permintaan berbanding negara luar.

“Di Singapura misalnya, kita sudah ada stokis dan pelanggan tetap yang mahukan busana dari Milymaryam untuk digayakan, manakala di Brunei telekung jubah ini digunakan ketika majlis agama atau solat tarawih.

“Tetapi di Malaysia saya akui masih belum meluas dan kita sedang perhebatkan pasukan pemasaran untuk memastikan ia diterima baik masyarakat di sini,” katanya.

Mahu terus gah cipta nama

Menanam hasrat untuk memasarkan produknya di Indonesia, Nik Zaleha berharap nama Milymaryam setanding jenama Muslimah lain yang sudah mencipta nama di negara ini.

Berani mencuba dan tidak berputus asa, beliau yakin Milymaryam akan diterima ramai lebih-lebih lagi jenama itu antara pelopor telekung jubah, rekaan yang belum pernah dihasilkan sebelum ini.

Bagi telekung blaus, ia dijual pada harga RM140 (Malaysia) dan RM145 bagi Singapura dan Brunei, manakala telekung jubah yang boleh memuatkan sehingga saiz XXL dijual pada harga RM198 (RM180 harga promosi).

Untuk pembelian:

MILYMARYAM

6-1 Jalan Putra Mahkota 7/6A
Putra Heights, 47650 Subang Jaya, Selangor
Nombor telefon: 03-56144484/013-9380608
Facebook: milymaryamhijab
Instagram: mili_maryam

Pengarang :