Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

29,000 kertas siasatan jenayah belum selesai sejak 2005

KUALA LUMPUR, 7 NOV: Sejumlah 29,000 kertas siasatan membabitkan kes jenayah komersial belum diselesaikan sejak 2005, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Beliau berkata jumlah itu adalah satu angka yang menakutkan dan menggambarkan seolah-olah kes yang dilaporkan orang ramai tidak diambil tindakan oleh polis.

“Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Datuk Seri Mohd Zakaria Ahmad mempengerusikan mesyuarat untuk mengkaji kes terbengkalai itu berjumlah 55,000… sebenarnya kes-kes itu dari tahun 2005… termasuk juga 7,800 lebih fail kes siasatan berhubung penemuan wang palsu.

“Sejak Jun lalu jumlah kertas (siasatan) terbengkalai ini dapat dikurangkan dengan begitu drastik sekali dan kini tinggal lebih kurang 29,000… lebih daripada separuh kami telah diselesaikan dan fail itu telah diangkat ke Pejabat Peguam Negara untuk tindakan pendakwaan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pelancaran Buku Manual Siasatan Jenayah Komersil dan Buku Arahan Penyiasatan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), di Maktab Polis Diraja Malaysia, Cheras, di sini semalam.
 
Abdul Hamid berkata langkah itu diharap dapat memberi keadilan kepada orang ramai yang menjadi mangsa dalam kes berkaitan jenayah komersial.

Ditanya mengenai punca berlakunya lambakan kes terbengkalai itu, beliau berkata perkara itu mungkin disebabkan berlaku pertukaran yang kerap di kalangan pegawai penyiasat dan penolong pegawai penyiasat yang mengendalikan kes berkenaan. 

“Selain itu, polis juga sedang meneliti jika terdapat unsur penyelewangan dan sifat cuai, malas dan mempunyai agenda lain bagi tujuan melindungi dalam kalangan pegawai penyiasat yang ditugaskan berhubung kes terbabit.

“Maklumlah ada kes yang melibatkan orang kenamaan, ahli perniagaan yang besar-besar… InsyaAllah kami akan siasat satu persatu… tidak lama lagi akan ada tindakan yang akan diambil ke atas mereka yang dengan sengaja tidak ambil tindakan untuk teruskan siasatan, gantungkan fail ini supaya satu hari esok ia dianggap fail lapuk dan boleh dibuang,” katanya.

Sehubungan itu, Abdul Hamid memberi amaran bahawa setiap fail siasatan yang dibuka tidak boleh dianggap lapuk dan bukan senang untuk dibuang begitu sahaja.

Mengenai buku yang dilancarkan itu, beliau berkata ia bertujuan untuk memberi panduan kepada pegawai penyiasat meneruskan kes berkaitan jenayah komersial.

-BERNAMA
 


Pengarang :