Tun Dr Mahathir Mohamad. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Dr Mahathir lawat Pameran Komuniti ASEAN

BANGKOK, 2 NOV: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melawat Pameran Komuniti ASEAN: Gaya ASEAN 2019 sempena Sidang Kemuncak dan Sidang Kemuncak ASEAN ke-35 di sini hari ini.

Di sebalik jadualnya yang padat, Dr Mahathir diiringi oleh Duta Besar Malaysia ke Thailand Datuk Samuel Jojie meluangkan masa kira-kira satu jam di Pusat Pameran dan Konvensyen IMPACT di Muang Thong Thani, Nonthaburi.

Dr Mahathir juga mencicip makanan dan minuman tempatan ketika melawat tapak tersebut.

Pameran ini berfungsi sebagai tempat yang strategik bagi Malaysia untuk mempamerkan produk dan perkhidmatannya serta memperlihatkan kepada pentas antarabangsa sambil memanfaatkan acara tersebut.

Sejumlah 17 produk dan perkhidmatan dari Malaysia menyertai acara tiga hari itu.

Gerai Malaysia termasuk Royal Selangor, Batik Bujin, Kopi Owl, produk di bawah Kementerian Pertanian (MoA) Songket Tanoti mempamerkan produk mereka di sini.

Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) dan Tourism Malaysia mempelopori penyertaan Malaysia dalam Gaya ASEAN bermula hari ini.

Dalam satu kenyataan bersama, Matrade dan Tourism Malaysia berkata Gaya ASEAN adalah pameran perdagangan eksklusif yang dibuka untuk beribu-ribu perwakilan antarabangsa dan pemimpin lebih 20 negara yang menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN, Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan ASEAN 2019 (ABIS 2019) dan Perkongsian Komprehensif Ekonomi Serantau (RCEP).

Pameran itu juga berfungsi sebagai tempat bagi setiap negara ASEAN mempromosikan produk mereka serta memberi peluang kepada delegasi untuk membeli pelbagai cenderahati di samping menghadiri mesyuarat tersebut.

Sementara itu, Tourism Malaysia juga mempromosikan “Visit Truly Asia Malaysia 2020” di sini.

Acaranya semasa Sidang Kemuncak ASEAN juga merupakan platform yang baik untuk ke negara-negara CLMV yang lain.

Hubungan dua hala antara Malaysia dan Thailand telah bertambah sejak beberapa tahun terutama hubungan ekonomi dan perdagangan. Malaysia mencatatkan jumlah dagangan dengan Thailand berjumlah US$ 26.19 bilion untuk 2018 yang menyaksikan pertumbuhan 14.1 peratus dari tempoh yang sama pada tahun 2017 (2017: US$ 22.96 bilion).

Thailand kini menjadi rakan perdagangan kedua terbesar di Malaysia dan rakan perdagangan ke-5 terbesar di dunia.

Sehingga Jan hingga Ogos tahun ini, jumlah perdagangan dengan Thailand mencatatkan US$ 16.57 bilion.

-BERNAMA


Pengarang :