Orang ramai mengambil bahagian dalam kelas yoga “Yoga without Borders”, berhampiran dinding sempadan di sebelah Sungai Rio Grande di sempadan antara El Paso, AS dan Ciudad Juarez, Mexico, pada 10 November 2019. – Foto AFP
PENDAPAT RENCANA

Yoga jadi ‘insulin’ baharu kawal diabetes?

Lazimnya doktor akan mengesyorkan beberapa jenis senaman kecergasan untuk membantu pesakit kencing manis.

Namun, Dr H. R. Nagendra yang merupakan perunding yoga kepada Perdana Menteri India Narendra Modi, yakin bahawa suatu amalan India kuno, adalah rawatan yang sangat berkesan untuk mencegah dan menguruskan penyakit kencing manis.

Pakar yoga yang berusia 77 tahun berasal dari Bengaluru, negeri di selatan India, Karnataka itu berkata orang dari negara seperti India, China dan Malaysia secara genetik cenderung menghidap diabetes melitus jenis 2.

Justeru, adalah penting untuk mereka mengamalkan gaya hidup sihat.

Menurut beliau pakar terkemuka dari persatuan yoga utama di India telah mengkaji bagaimana yoga dapat mengawal gejala dan komplikasi berkaitan penyakit diabetes jenis 2.

“Kajian mereka mendapati bahawa latihan yoga selama satu jam sehari dapat mencetuskan dimensi baharu berbanding berjalan selama sejam kerana ia dapat mengawal penyakit diabetes dan mengurangkan pengambilan ubat,” katanya kepada Bernama di luar Persidangan Terapi Yoga Asia Kali keempat yang berlangsung selama dua hari di Bali, Indonesia pada 7 dan 8 September lepas.

Terdapat pelbagai jenis yoga dengan salah satu yang popular ialah hatna yoga, iaitu sistem latihan fizikal dan pernafasan serta meditasi yang membolehkan para pengamalnya mencapai kesihatan fizikal dan mental yang baik.

Latihan yoga atau asanas (postur) direka untuk membuka banyak laluan tenaga halus di dalam badan – terutamanya tulang belakang yang merupakan saluran utama – supaya tenaga boleh mengalir dengan bebas.

Protokol yoga yang biasa

Mengenai kelaziman diabetis jenis 2, Dr Nagendra yang juga Canselor universiti yoga, Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana di Bengaluru serta telah menjadi perunding Yoga Modi sejak tahun 1980-an berkata, pakar yoga telah memperkenalkan protokol yoga selama 60 minit bagi melawan penyakit itu.

Menurut guru yoga itu, manfaat protokol tersebut telah dikaji secara meluas di 60 daerah di India dan usaha penyelidikan tersebut telah diperakui oleh Persatuan Diabetes Amerika di San Francisco.

Biasanya, protokol yoga untuk diabetes jenis 2 bermula dengan doa pembuka, diikuti dengan beberapa latihan pemanasan badan bagi menyediakan badan untuk gaya yoga yang lebih sukar.

Selepas sesi pemanasan, surya namaskaram (ucap selamat kepada matahari) merupakan kombinasi yoga dan pranayama (pernafasan terkawal) dilakukan.

“12 langkah Surya namaskaram membawa fleksibiliti umum badan sebagai persediaan untuk asanas yang seterusnya.

“Ini (ucap selamat kepada matahari) biasanya dilakukan dengan menghadap matahari dan setiap langkah disertai dengan peraturan semasa bernafas,” jelas Nagendra.

Bahagian seterusnya ialah dari protokol yoga melibatkan postur baring, postur meniarap dan duduk. Untuk posisi baring, pengamal akan terlentang; postur meniarap, individu itu akan meniarap (atas perutnya) sebagai cara ‘’pemulihan’” dan biasanya untuk berehat.

“Pada penghujung latihan posisi asana ini, pernafasan perut secara relax dalam keadaan terbaring harus dilakukan,” katanya.

“Bahagian terakhir ialah senaman pernafasan dan meditasi, baik untuk pengurusan tekanan, kelonggaran mendalam dan menjaga minda “senyap”, tambahnya.

Meditasi kitaran

Nagendra, seorang jurutera mekanikal sebelum menjadi pakar terapi yoga, menjadi begitu instrumental ketika memperkenalkan “meditasi kitaran”, iaitu gabungan postur yoga dan meditasi yang berpandu.

Beliau mendakwa dengan berlatih meditasi kitaran senamam yoga ini, seseorang dapat merungkai rahsia-rahsia yang tersimpan dalam Mandukya Upanishad, teks yang paling pendek dari buku Hindu purba yang dikenali sebagai Upanishads.

Menurut Nagendra, jika diamalkan dengan kerap meditasi kitaran berpotensi meringankan tekanan kerja dan merawat penyakit seperti asma dan kanser selain gangguan psikiatri.

“Rehat yang sebenar diperoleh melalui meditasi kitaran. Hasil kajian kami mendedahkan bahawa tidur selama enam jam sebenarnya kita hanya berehat sebanyak sembilan peratus, ia diukur dengan pengurangan kadar metabolisme. Tetapi, meditasi kitaran selama 30 minit dapat menyumbang kepada 32 peratus rehat,” katanya sambil menambah bahawa perdana menteri India mengamalkan meditasi kitaran sebagai sebahagian rutin yoga hariannya.

Katanya, kesedaran orang ramai terhadap manfaat yoga semakin meningkat sejak 11 Disember 2014 apabila Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengisytiharkan Hari Yoga Antarabangsa disambut pada setiap 21 Jun. – BERNAMA

* Artikel ini bersempena sambutan Hari Diabetes Sedunia pada 14 November 2019


Pengarang :