Datuk Seri Anwar Ibrahim menyampaikan ucapan ketika merasmikan Kongres Nasional KEADILAN Ke-14 di Pusat Dagangan Antarabangsa (MITC), Melaka pada 7 Disember 2019. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pemimpin perlu tekad mengatasi jurang kemiskinan ekonomi

AYER KEROH, 6 DIS: Pemimpin negara perlu ada tekad politik yang tinggi untuk mengurangkan jurang kemiskinan antara golongan kaya dan miskin supaya ia tidak terus melebar.

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Malaysia masih belum terlambat untuk mengubah perkara berkenaan dan perlu terus memacu pertumbuhan menerusi pelaburan rancak daripada pelbagai sudut

Katanya, pesan Profesor Diraja Ungku Aziz dalam rencananya tentang kemiskinan pada tahun 1961 perlu dijadikan iktibar dalam menangani kemiskinan kerana soal ekonomi merupakan asas utama pentadbiran.

“Yang kita setuju tanpa ragu adalah keperluan memacu pertumbuhan dengan segala cara untuk menarik pelaburan asing dan domestik serta pelaburan asing terus.

“Menerima kenyataan bahawa langkah-langkah lama itu tidak berhasil. Kita tidak nafikan Dasar Eekonomi B ada kesannya dalam komuniti sosial tetapi pada 197. Rancangan Malaysia (RMK) sudah bertahun sehingga sekarang hasilnya masih belum memuaskan.

“Kekuatan golongan pemodal dan kaya terlalu hebat. Kalau kepimpinan tidak mempunyai tekad politik, keberanian dan kekuatan, tidak boleh rombak sistem yang disebut kapitalis, akhirnya bangkit rakyat kerana sistem itu menyebabkan kesenjangan maha kaya dengan miskin.

“Kita belum terlambat. Oleh yang demikian dasar kita haruslah mengelak keadaan sedemikian terus-menerus,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan dasar Kongres Tahunan Nasional KEADILAN di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), hari ini.

Katanya, Kerajaan Persekutuan perlu memberikan tumpuan dalam soal pengangguran dalam merangka Rancangan Malaysia Ke-12 serta bijak menangani masalah pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).


Pengarang :