SELANGOR

Empangan tahap terbaik terus berjimat guna air

PETALING JAYA, 18 JAN: Orang ramai disaran terus berjimat menggunakan air walaupun kapasiti empangan pada tahap memberangsangkan, kata ketua pegawai eksekutif Pengurusan Air Selangor (Air Selangor).

Suhaimi Kamaralzaman berkata pihaknya sudah membuat persediaan awal jika berlakunya perkara tidak diingini seperti kemarau.

“Kita sudah kumpul takungan kepada tahap yang lebih tinggi sejak akhir tahun lalu dan semua sudah mencapai hampir 100 peratus.

“Mandi maksimum lima minit dan apabila menggosok gigi jangan biarkan air dilepaskan begitu sahaja,” katanya selepas pelancaran Karnival Jom e-Bil Air Selangor di The Curve Piazza di sini.

Lapan empangan terbabit ialah Empangan Sungai Langat, Empangan Sungai Semenyih, Empangan Klang Gates, Empangan Tasik Subang, Empangan ORS (kolam takungan) Sungai Labu, Empangan Sungai Batu, Empangan Sungai Selangor dan Empangan Sungai Tinggi

Sebelum ini Jabatan Meteorologi Malaysia memaklumkan negara berada pada fasa kedua Monsun Timur Laut dengan kurang taburan hujan menyebabkan cuaca kering dan panas sehingga hujung Mac.


Pengarang :