AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Pembaharuan badan kehakiman mudahkan proses keadilan

KUALA LUMPUR, 21 JAN: Badan Kehakiman negara kini bukan sahaja dalam proses pendigitalan tetapi memperkenalkan penggunaan kecerdasan buatan (AI) bagi memastikan akses lebih mudah kepada keadilan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong dalam kenyataan berkata kerajaan juga kini mengusahakan pelbagai inisiatif AI dalam proeses pendigitalan mahkamah.

Ini termasuk pengenalan inisiatif digital seperti ‘e-jamin’ dan ‘e-review’ yang bertujuan mengurangkan keperluan bagi peguam dan anak guam datang secara fizikal ke mahkamah, yang seterusnya menjimatkan masa dan kos semua pihak serta penggunaan sistem rakaman transkrip mahkamah secara digital dan ‘digitally secured evidence’.

“Sepanjang 2020, kerajaan akan terus berusaha dan memperkenalkan pelbagai inisiatif AI yang lain, bagi mendigitalkan mahkamah dan memastikan akses mudah demi keadilan semua.

“Profesion undang-undang perlu menerima pendigitalan, seperti Badan Kehakiman Sabah dan Sarawak yang menunjukkan teladan baik untuk diikuti pengamal undang-undang di seluruh Malaysia.

“Sokongan daripada hakim-hakim utama juga amat penting. Oleh itu, saya ingin merakamkan penghargaan kerajaan atas sokongan Ketua Hakim Negara dan Ketua Hakim Sabah dan Sarawak untuk inisiatif ini,” katanya.

Inisiatif digital ini bukan sahaja memudahkan akses kepada keadilan dengan mengurangkan keperluan untuk hadir di mahkamah tetapi juga memberi kesedaran baik untuk alam sekitar dalam mengurangkan penggunaan kertas dan pencemaran karbon akibat perjalanan ke mahkamah.

-BERNAMA


Pengarang :