Petugas Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) melakukan proses nyahkuman di Pasar MBSA Pekan Subang, Shah Alam pada 29 Mac 2020 bagi mencegah penularan Covid-19. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
BERITA UTAMA PBT SELANGOR

Operasi nyahcemar bersepadu MBSA ikut SOP KKM

SHAH ALAM, 6 APRIL: Operasi nyahcemar bersepadu yang dijalankan bagi membendung penularan Covid-19 oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) selama lima hari bermula hari ini telah mendapat khidmat nasihat dan panduan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Timbalan Datuk Bandar Shah Alam, Mohd Rashidi Ruslan berkata khidmat nasihat dan panduan berkenaan diberikan oleh pegawai Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Petaling dalam mesyuarat sebelum ini.

“Untuk tindakan nyahcemar bersepadu kita telah mendapat nasihat daripada KKM melalui PKD Petaling, dari segi prosedur operasi standard (SOP) dan garis panduan agar tugas ini dapat mencapat hasil yang terbaik,” katanya ketika ditemui pemberita di lokasi nyahcemar di Seksyen 6 di sini hari ini.

Mengenai operasi nyahcemar berkenaan, Mohd Rashidi berkata seramai 122 anggota daripada MBSA, Polis Diraja Malaysia, Alam Flora, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia negeri Selangor terlibat dalam operasi berkenaan.

Beliau berkata operasi berkenaan bermula di sekitar Pasar Awam Seksyen 6 seluas satu kilometer dan seterusnya akan meliputi 200km dalam kawasan pentadbiran MBSA.

– BERNAMA


Pengarang :