Selangorkini
Ng Suee Lim menjawab pertanyaan ketika sidang media Pelancaran Program ADN Muda Selangor Virtual 2020 di SUK Selangor, Shah Alam pada 24 Ogos 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

Peserta program ADN muda Selangor dibenar bahas politik

SHAH ALAM, 24 OGOS: Peserta Program Ahli Dewan Negeri (ADN) Muda Selangor Virtual 2020 dibenarkan berbahas isu politik tetapi perlu secara beradab, kata speaker Dewan Negeri Selangor (DNS).

Ng Suee Lim berkata perkara tersebut merupakan pendekatan untuk meningkatkan kefahaman fungsi, peranan dan kaedah demokrasi dalam kalangan generasi muda pada persidangan DNS.

“Setiap tajuk perbahasan sama ada melibatkan isu negara, masyarakat, sosial atau berkaitan orang muda itu sendiri sudah tentu sedikit sebanyak akan berkait dengan politik, jadi adalah sukar untuk kita halang peserta.

“Namun dalam keghairan berdebat atas paksi demokrasi, kita ingatkan peserta tidak menyentuh isu sensitif seperti berkaitan institusi diraja dan perkara ini akan kita ingatkan,” katanya pada sidang media di Bangunan Annex di sini.

Suee Lim berkata program tersebut melahirkan bakal pemimpin berkaliber, bertanggungjawab dan memupuk sifat kepimpinan dalam kalangan peserta.

Selangor menjadi negeri pertama menganjur sidang DNS secara maya khusus untuk golongan muda iaitu pelajar sekolah seawal umur 15 hingga 35 tahun.

Program ADN Muda Selangor Virtual 2020 dianjurkan pada 3 Oktober bakal disertai 56 peserta mewakili setiap kawasan pilihan raya.


Pengarang :