Selangorkini
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika pengumuman khas Kerangka Inisiatif Tambahan Khas: Kita Prihatin yang disiarkan secara langsung pada 23 September 2020. Foto: BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Muhyiddin: PAKATAN perlu buktikan sokongan

SHAH ALAM, 23 SEPT: Sokongan ahli parlimen terhadap Pakatan Harapan perlu dibuktikan mengikut proses dan kaedah yang mematuhi Perlembagaan Persekutuan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kenyataan Pengerusi PAKATAN Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya “dakwaan semata-mata” jika tidak melalui kaedah tersebut.

“Sehingga dibuktikan sebaliknya, kerajaan Perikatan Nasional masih berdiri teguh dan saya adalah perdana menteri yang sah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sambil meminta rakyat bertenang berikutan situasi itu, Muhyiddin juga berjanji perkara itu akan ditangani mengikut proses undang-undang dan perlembagaan.

Anwar mengumumkan PAKATAN mendapat sokongan ramai ahli parlimen untuk membentuk kerajaan baharu dengan majoriti yang “kukuh dan meyakinkan”.

Bagaimanapun, majlis beliau menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 22 September ditangguhkan kerana kegeringan baginda.


Pengarang :