Kesalahan berkait aktiviti pusat hiburan mencatat angka tertinggi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mulai 1 Januari 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Ingkar PKPP: 26 pelanggan pusat hiburan dikompaun

KUALA LUMPUR, 10 OKT: Seramai 26 pelanggan di sebuah pusat hiburan di USJ 19, Subang Jaya, dikompaun awal pagi tadi kerana ingkar dengan arahan tatacara operasi piawai (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Pegawai Turus Jabatan Siasatan Jenayah Maksiat, Judi dan Kongsi Gelap (D7) Selangor DSP Zuhairee Mohamad Rashid berkata dalam serbuan 2.30 pagi itu, tiga penjaga premis dan 10 pelayan pelanggan (GRO) warga Vietnam berusia antara 20 hingga 43 tahun turut ditahan.

“Semasa serbuan dilakukan kesemua pelanggan di situ didapati berhibur tanpa penjarakan fizikal dan telah melanggar SOP ditetapkan.

“Susulan itu, polis mengambil tindakan kompaun mengikut Peraturan 11 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Menurut Zuhairee, kesemua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya untuk siasatan lanjut.

Katanya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 6 Enakmen Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan (EHDTTH) 1998, Seksyen 6(1)(c) dan Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 serta Peraturan 39(b) Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

-BERNAMA


Pengarang :