Pesawah di Sekinchan melakukan penanaman padi. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
BERITA UTAMA

PKPS: Ubah persepsi pertanian bidang orang kampung

SHAH ALAM, 16 OKT: Golongan muda diminta mengubah persepsi bahawa pertanian merupakan bidang orang kampung serta tidak menguntungkan.

Ketua pegawai operasi Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) berkata tanggapan tersebut menyebabkan kerjaya petani bukan pilihan utama sedangkan bidang tersebut berpotensi besar untuk berjaya.

“Kita kena buang persepsi kononnya bidang pertanian perlu diusahakan orang kampung sahaja, perkara ini kena ubah kerana bidang ini sama taraf dengan bidang lain malah mempunyai skop lebih meluas.

“Teknologi pintar membolehkan pertanian dilakukan di mana sahaja, jadi anak muda perlu sahut cabaran dan hubungi PKPS untuk mendapatkan nasihat serta peluang yang ditawarkan,” kata Dr Mohamad Khairil Mohamad Razi menerusi program Assalamualaikum terbitan TV Alhijrah hari ini.

Beliau berkata agensi menerajui transformasi pertanian menjadi sektor moden dan kompetitif yang memberi pulangan lumayan kepada pengusaha.

“Hakikatnya bekalan makanan negara tidak cukup untuk keperluan domestik dan kita perlu memberi tumpuan kepada bidang ini demi kelangsungan bekalan.

“Ketika awal penularan Covid-19 memberi pengajaran kepada kita kepentingan bidang pertanian bagi menjamin bekalan makanan apabila kita tidak dapat import makanan,” katanya.


Pengarang :