Selangorkini
Aliran trafik di Plaza Tol Duta, Kuala Lumpur menghala ke utara tanah air perlahan ekoran sekatan jalan raya bagi menyaring pemandu yang masih mahu pulang menyambut Aidilfitri di kampung ketika tinjauan pada 23 Mei 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Sekatan rentas negeri, kerajaan jamin beri notis awal

SHAH ALAM, 6 OKT: Kerajaan akan memberi notis mencukupi sebelum mengenakan sekatan rentas negeri bagi mengelakkan ramai penumpang terkandas.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata keputusan itu bagi membolehkan orang ramai membuat
perubahan kepada jadual perjalanan mereka.

“Saya diberitahu mesyuarat Majlis Keselamatan Negara yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Ismail Sabri pagi tadi membuat keputusan untuk menyekat pergerakan antara Sabah dengan Semenanjung, Sarawak dan Labuan berkuat kuasa mulai esok.

“Setelah berbincang dengan beliau, saya membuat keputusan untuk memberi lebih banyak masa sebelum sekatan ini dilakukan. Tarikh baru sekatan berkuat kuasa mulai 12 Oktober jam 12.01 tengah malam hingga 25 Oktober,” katanya dalam perutusan khas hari ini.

Muhyiddin berkata kerajaan juga sedang meneliti cadangan untuk mengehadkan majlis dan perhimpunan membabitkan orang ramai bagi mengurangkan risiko jangkitan Covid-19.

Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan akan mendapatkan input daripada Kementerian Kesihatan Malaysia terlebih dahulu sebelum melaksanakannya, termasuk cadangan mengadakan tatacara operasi piawai (SOP) tambahan jika perlu.

“Yang amat dikehendaki pada masa ini ialah kita semua mesti patuh SOP dan arahan dikeluarkan kerajaan. Petugas barisan hadapan akan dikerah semula ke tempat awam untuk memastikan pematuhan.

“Jika ada yang melanggar undang-undang, hukuman kompaun dan lain-lain akan dikenakan tanpa mengira pangkat dan darjat,” kata Muhyiddin lagi.


Pengarang :