Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari bersama ketua jabatan dan penjawat awam mengibarkan Jalur Gemilang pada Majlis Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kempen Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri Selangor 2020 di Auditorium Dewan Jubli Perak SUK, Shah Alam pada 28 Julai 2020. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Penjawat awam terima bantuan khas setengah bulan gaji hari ini

SHAH ALAM, 29 DIS: Penjawat awam Gred 54 ke bawah di Selangor menerima Bantuan Khas Kewangan (BKK) setengah bulan gaji hari ini.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pemberian itu selaras dengan kelulusan Belanjawan Selangor 2021 pada Oktober lalu.

“Semoga usaha oleh Kerajaan Negeri ini dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya oleh warga Selangor,” kata Dato’ Menteri Besar menerusi Facebook.

Beliau  berkata pada Jun lalu, buat kali pertama Kerajaan Negeri memberikan BKK sebanyak RM1,000 kepada golongan terbabit sebagai insentif dalam mendepani wabak Covid-19.

Pada 9 Jun, seramai 18,500 kakitangan Gred 56 ke bawah menerima BKK berjumlah RM1,000 meliputi kakitangan pihak berkuasa tempatan, badan berkanun negeri dan anak syarikat Kerajaan Negeri melibatkan peruntukan RM18.5 juta.

Pada pembentangan Belanjawan Selangor 2021, Amirudin mengumumkan bantuan buat kali kedua untuk tahun ini membabitkan implikasi kewangan sebanyak RM16.5 juta.


Pengarang :