AGAMA AGENSI BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

39 masjid pengurusan negeri dibenar langsung majlis nikah – Jais

SHAH ALAM, 2 JAN: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) membenarkan majlis akad nikah dijalankan di 39 masjid pengurusan negeri mulai Isnin (4 Januari) ini.

Agensi berkata kebenaran itu tertakluk kepada beberapa syarat antaranya tidak lebih lima pasangan dinikahkan dalam sehari dari jam 9 pagi hingga 5 petang.

Katanya, setiap majlis juga tidak boleh melebihi 20 tetamu termasuk jurugambar namun ia tidak melibatkan jumlah penolong pendaftar perkahwinan serta saksi.

“Tetamu dari zon merah tidak dibenarkan hadir. Semua perlu merekodkan kehadiran, suhu, memakai pelitup muka, penjarakan fizikal serta mematuhi SOP (tatacara operasi piawai) Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

“Majlis juga hanya dibenarkan di ruang atau bahagian bersesuaian yang diputuskan pegawai tadbir agama daerah atau imam besar,” katanya menerusi Facebook hari ini.

Bagaimanapun agensi berkata pindaan lokasi akad nikah dari kawasan zon merah luar Selangor tidak dibenar dilangsungkan dalam masjid terbabit.

“Pasangan ini hanya boleh nikah di Pejabat Agama Islam Daerah (Paid) dengan kehadiran maksimum tiga individu sahaja,” katanya.

 


Pengarang :