Vaksin AstraZeneca yang dihasilkan Universiti Oxford disimpan di Pusat Perubatan Stubley Medical Chesterfield, England pada 14 April 2021. Foto AFP
AGENDAGLOBAL

Denmark negara pertama Eropah henti guna vaksin AstraZeneca

SHAH ALAM, 15 APRIL: Denmark muncul negara pertama di Eropah yang menghentikan penggunaan vaksin
AstraZeneca pada Selasa, berikutan bimbang terhadap kesan sampingannya.

Pengarah pihak berkuasa kesihatan Denmark tekad mengambil keputusan itu meski Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Agensi Perubatan Eropah (EMA) mengesyorkan vaksin berkenaan.

“Kempen suntikan vaksin Denmark akan diteruskan tanpa penggunaan vaksin AstraZeneca,” kata Soren Brostrom seperti dilapor AFP.

Vaksin yang dihasilkan oleh Universiti Oxford dilapor ada kesan sampingan iaitu pembekuan darah dalam kalangan penerima.

Lebih 12 negara turut mengikuti langkah Denmark, namun kebanyakan menggunakan semula vaksin terbabit selepas EMA mengesyorkan ia selamat dan berkesan.

Sejak menggantung penggunaan vaksin AstraZeneca pada Mac, Denmark meneruskan pelan imunisasi bersandarkan bekalan Pfizer-BioNTech dan Moderna.

Berdasarkan rekod semasa, hanya lapan peratus daripada keseluruhan 5.8 juta penduduk negara itu sudah menerima vaksin sepenuhnya, manakala 17 peratus lagi sekadar memperoleh dos pertama.


Pengarang :