Pegawai Unit Dron Pasukan Gerakan Udara (PGU) Polis Diraja Malaysia (PDRM) Bukit Aman, Inspektor Nitas Camillus bersedia untuk menyambut pendaratan dron selepas membuat pemantauan udara di Bazar Ramadan Desa Pandan pada 4 Mei 2021. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Dron jadi ‘mata’ polis pantau SOP bazar Ramadan

KUALA LUMPUR, 5 MEI: Dron sekali lagi menjadi ‘mata’ kepada pihak berkuasa khususnya polis apabila teknologi itu turut digunakan memantau pematuhan tatacara operasi piawai (SOP) pencegahan Covid-19 dalam kalangan pengunjung bazar Ramadan di sekitar ibu kota.

Tinjauan Bernama di Bazar Ramadan Desa Pandan petang semalam mendapati pengoperasian dron itu digunakan untuk memantau pergerakan serta memberi amaran dan peringatan kepada pengunjung menerusi pembesar suara yang ada pada dron itu.

Video dan gambar akan dirakamkan dan boleh dilihat di pusat operasi unit dron yang ditetapkan bagi memantau pergerakan pengunjung di bazar.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohamad Zainal Abdullah ketika dihubungi berkata pemantauan menggunakan dron selain kehadiran anggota polis di bazar Ramdan akan diteruskan sehingga menjelang Aidilfitri.

“Hari ini pengunjung tidak ramai seperti hari cuti dan hujung minggu… walau bagaimanapun polis tetap mengetatkan kawalan di semua pintu masuk bazar bagi memastikan penjarakan fizikal dipatuhi,” katanya.

Pada 1 Mei lepas, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani (kini Ketua Polis Negara) berkata polis menggunakan dron untuk memantau pematuhan SOP di bazar Ramadan dan Bazar Aidilfitri di sekitar Lembah Klang.

– BERNAMA

 


Pengarang :