Petugas kesihatan lengkap berpakaian sut pelindung diri (PPE) membantu orang ramai yang hadir di Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) Stadium Malawati Shah Alam ketika tinjauan Selangorkini pada 17 Julai 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGOR KINI
AGENDA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Pemegang kad Peduli Sihat dijangkiti Covid-19 boleh tuntut sehingga RM6,000

SHAH ALAM, 19 OGOS: Semua pemegang kad Peduli Sihat yang dijangkiti Covid-19 boleh menuntut insurans sehingga RM6,000, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata waris juga boleh membuat tuntutan sama jika ahli keluarga yang mendaftar program tersebut meninggal dunia akibat wabak berkenaan.

“Saya ingin maklumkan sebenarnya pemegang kad Peduli Sihat yang dijangkiti Covid-19 atau meninggal dunia, waris mereka boleh menuntut insurans sedia ada ini sehingga RM6,000.

“Kita anggarkan ada 60,000 pemegang kad Peduli Sihat dan sehingga semalam ada kira-kira 4,000 orang telah meninggal dunia cuma kita tidak pasti mereka ini pemegang kad atau sebaliknya,” katanya pada sidang media secara maya hari ini.

Rakyat Selangor khususnya kelompok kategori berpendapatan rendah (B40) disarankan untuk mendaftar di bawah Skim Insurans Peduli Sihat bagi mendapatkan rawatan asas secara percuma.

Pada 1 April tahun lalu, Kerajaan Negeri mengumumkan skim tersebut akan turut memberi perlindungan kesihatan seperti berikut:

– Bantuan pengebumian
– Perlindungan kemalangan diri
– Perlindungan penyakit kritikal
– Insuran nyawa / hayat


Pengarang :