Menteri Pengangkutan merangkap Ahli Parlimen Ayer Hitam Datuk Seri Dr Wee Ka Siong ketika Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 di Parlimen pada 5 Oktober 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Jajaran ECRL di Selangor belum muktamad, cari kaedah terbaik selesai isu

SHAH ALAM, 5 OKT: Perbincangan berhubung jajaran Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Selangor antara kerajaan persekutuan dengan Kerajaan Negeri masih berjalan, kata menteri pengangkutan.

Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata terdapat titik persamaan yang dimahukan kedua-dua pihak dalam projek berkenaan iaitu menghubungkan Serendah Bypass yang menjadi sebahagian jajaran utara ECRL.

“Sebenarnya hasrat kita nak selesaikan bersama Kerajaan Selangor. Sebelum ini kita dah bincangkan tujuh isu dan setiap satunya kita guna kaedah terbaik untuk selesaikan.

“Kita ambil pandangan jika boleh elak kita elak. Kita sudah guna tempoh masa lapan bulan nak selesaikan dengan Selangor,” katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Pada September, EXCO alam sekitar meminta kerajaan persekutuan menghormati pendirian Selangor yang mahu ECRL dilaksana di jajaran selatan bagi mengelak pencemaran sumber air.

Hee Loy Sian berkata Kerajaan Negeri hanya bersetuju jajaran melalui Hulu Langat, Sepang dan Pelabuhan Barat kerana kesan minimum kepada alam sekitar berbanding di bahagian utara yang melalui kawasan tadahan serta sumber air melibatkan Sungai Selangor.

Sementara itu Ka Siong berkata peratusan projek terbabit mencapai 23.96 setakat 31 Ogos berbanding jadual asal sebanyak 25 peratus.

Menurutnya kelewatan sasaran itu berlaku akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang Covid-19

“Kerajaan komited projek ECRL ini dilaksanakan mengikut jadual dan dapat dinikmati segenap lapisan masyarakat secepat mungkin,” katanya.


Pengarang :