Pegawai dari Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menunjukkan perancangan yang dilakukan bagi menghadapi bencana musim banjir pada sesi sembah taklimat persiapan bencana dan banjir di Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Ampang, Kuala Lumpur pada 6 Oktober 2022. Foto BERNAMA
AGENSI SELANGOR

Tiga daerah di Selangor diramal banjir kilat jika hujan berterusan

SHAH ALAM, 11 DIS: Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) hari ini mengeluarkan notis kesiapsiagaan kemungkinan banjir kilat di Selangor melibatkan tiga daerah sekiranya hujan lebat berterusan.

Agensi menerusi Facebook memaklumkan daerah tersebut adalah Sepang, Petaling dan Klang yang dijangka berdepan keadaan itu dalam tempoh 24 jam.

Di Sepang, kawasan itu ialah mukim Sepang, mukim Dengkil dan kawasan sekitar.

Di Petaling pula melibatkan pekan Batu Tiga, bandar Shah Alam dan kawasan sekitar.

Sementara Klang, kawasan dimaksudkan pekan Pandamaran, pekan Kapar, Mukim Klang dan kawasan sekitar.

Agensi tersebut memaklumkan beberapa kawasan di Johor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Perak turut diramal mengalami bencana sama.

Notis itu dikeluarkan bagi membolehkan orang ramai terutama penduduk di kawasan berisiko berwaspada dengan keadaan berkaitan.

Maklumat lanjut boleh diperoleh dengan melayari laman sesawang https://publicinfobanjir.water.gov.my , Facebook @PublicInfoBanjir dan Twitter @JPS_InfoBanjir.


Pengarang :