SELANGOR

JAIS-MAH tampal pelekat bendung khalwat

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 28 FEB: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dengan kerjasama Malaysian Association of Hotels (MAH) menggunakan pendekatan menampal pelekat sebagai inisiatif membasmi gejala maksiat di semua hotel negeri ini.

Pengarah JAIS, Dato’ Haris Kasim berkata, pelan tindakan itu diambil bagi mengingatkan umat Islam di negeri ini supaya menjauhi anasir buruk dan perlakuan tidak bermoral.

“Buat masa ini kerjasama dibuat melibatkan lebih 200 persatuan hotel, namun Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan juga perlu dipatuhi.

“Pelekat diletakkan di satu notis kesedaran terutama di ruang utama tempat pendaftaran hotel supaya mereka yang berniat melakukan maksiat berfikir dua kali,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika Majlis Pelancaran Pelan Tindakan Menangani Gejala Khalwat Negeri Selangor 2018-2023 di Bangunan Sultan Idris Shah, pagi tadi.

Dalam pada itu, Haris turut mengingatkan pihak hotel memberi kerjasama dengan menghubungi JAIS jika melihat mana-mana individu mencurigakan mengunjungi hotel.


Pengarang :