PENDIDIKANSELANGOR

KUIS dan INPENS bersatu jayakan Bengkel Pengurusan Makanan Halal

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 1 FEB: Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) dan Kolej Antarabangsa Inpens (INPENS) bekerjasama menganjurkan Bengkel Pengurusan Halal pada 20 Januari lalu.

Ketua Eksekutif INPENS, Ahmad Zabri Mohd Yaman berkata, kerjasama baik kedua-dua institut pengajian tinggi (IPT) Selangor menyaksikan penglibatan 100 pelajar bagi menjayakan bengkel selama sehari itu.

“Program dijalankan di Kampus INPENS melibatkan modul penyembelihan demi memastikan peserta terlibat memahami konsep halal sebenarnya. Pengisian lain seperti topik suci dan syubhah dalam makanan turut dibincangkan,” katanya.

Program tersebut dirasmikan Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Teras KUIS Dr Hairol Anuar Mak Din selain disertai barisan tenaga pengajar Sektor Kulinari & Pastri INPENS yang diketuai Nur Waheeda Abdul Rahman.

Hairol Anuar berkata, masyarakat kini hanya mengetahui konsep halal dan haram dalam makanan hanya pada konsep asas sahaja sedangkan ia mempunyai pengertian luas.

“Sebenarnya istilah ‘makanan halal’ ini mempunyai pengertian cukup meluas dan mendalam. Oleh itu, KUIS memberikan penumpuan kepada pengetahuan Islamik wajar bekerjasama dengan INPENS yang mengkhususkan pendidikan kemahiran di dalam pebagai bidang termasuklah bidang kulinari dan pastri.

“Ini bagi memastikan, penerus legasi di negara ini memahami konsep halal dalam makanan dengan pengertian sebenar,” katanya.

=EZY=


Pengarang :