GLOBAL

MAPIM berterusan bantu Rohingya terkepung di Arakan

OLEH NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 1 FEB: Usaha menyalurkan bantuan kecemasan buat penduduk Rohingya yang terkepung di Arakan, Myanmar diteruskan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM).

Naib Presiden MAPIM, Ahmad Tarmizi Sulaiman berkata, ia adalah usaha keras pihaknya membantu pelarian terjejas ketika mereka masih dikepung tentera dan ekstremis Myanmar.

Katanya, MAPIM melalui usaha perhubungan tempatan dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sana, berjaya menembusi kawasan paling krtikal bagi menyalurkan bantuan kecemasan, pada November lalu.

“Sejak Ogos 2017, bantuan kemanusiaan seluruh dunia terarah kepada kem penempatan pelarian Rohingya di Bangladesh.

“Kini, MAPIM berjaya mengalih arah bantuan ke perkampungan Maungdaw, Rathidung dan Buthidaung, Arakan, Myanmar,” katanya.

Menurut maklumat terkini, di Maungdaw terdapat 70 keluarga di sektor 5 dan 20 keluarga di Sheil Khali, manakala 15 keluarga lagi di Kampung Buthidaung serta sekitar 10-20 keluarga di Rathidung yang masih bertahan.

Namun, jumlah sebenar dijangka melebihi angka itu kerana mereka juga terputus akses perhubungan dengan pihak luar.

Pada masa ini, Ahmad Tarmizi berkata, MAPIM sedang mengumpulkan lebih banyak dana untuk membantu pelarian di Arakan.

Katanya, jika keadaan mengizinkan, MAPIM akan laksanakan satu misi kemanusiaan memasuki ke daerah tersebut.

“Orang ramai dialu-alukan menyalurkan sumbangan ke Tabung Kecemasan Rohingya-MAPIM di nombor akaun 55520 9522 4432 (Maybank) atau 020 2001 0072 272(Bank Islam) atau 154 0018 8063 0425(Al Rajhi Bank),” katanya.

 


Pengarang :