sdr
SELANGOR

Chang Khim tak gentar hadapi pencabar baharu

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 30 APR : Selepas hampir 20 tahun menjadi wakil rakyat di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Pinang, calon N.45 Bandar Baru Klang (sebelum ini Sungai Pinang), Dato’ Teng Chang Kim tidak gentar menghadapi pencabar baharunya, calon Barisan Nasional (BN), Teoh Kah Yeong.

Chang Kim berkata, beliau bakal menghadapi persaingan dua penjuru itu amat memahami kawasan Klang berbanding pencabarnya yang bekerja di luar negara sudah 12 tahun dan baru sahaja pulang ke tanah air.

“Saya rasa beliau memerlukan masa panjang untuk memahami masalah rakyat dan pembangunan di Klang ini kerana dikhuatiri nanti akan sesat.

“Namun, tidak dapat dinafikan dengan usianya yang masih muda mungkin beliau mempunyai idea baharu yang perlu dikaji samada boleh diterap untuk membangunkan Bandar Klang ini,” katanya kepada SelangorKini.

Sementara itu, Chang Khim berkata, selain pencabar baharu beliau menghadapi turut berdepan cabaran geografi persempadanan kerana kawasan bertanding lebih luas dengan jumlah pengundi bertambah dua kali ganda daripada 27,000 kepada 58,000.

“Bagaimanapun, sekiranya diberi mandat saya perlukan usaha keras kerana tugas yang bakal dihadapi sememangnya sedikit berat akibat pertambahan penduduk di kawasan baru ini.

“Jika sebelum ini, saya cuma perlu menjaga Taman Eng Ann dan Kampung Rantau Panjang tetapi kini Kampung Rantau Panjang sudah dikeluarkan namun kini terdapat lima kawasan baharu iaitu Taman Berkeley, Bukit Kuda, Batu Belah, Sungai Bertih dan Taman Klang,” katanya.

Chang Khim berkata, sememangnya memerlukan usaha yang lebih untuk beliau memahami kawasan baru itu namun ia tidak menjadi masalah kerana sudah pelbagai pembangunan pesat dilaksanakannya selama menjadi wakil rakyat di kawasan Klang.

Terdahulu, Chang Khim pernah merangkap jawatan Exco Pelaburan, Perindustrian (IKS) serta Perdagangan dan Pengangkutan Kerajaan Negeri sejak 2014 hingga April 2018.

Manakala, sudah tahun ke-14 Chang Khim memegang jawatan sebagai Ahli Dewan Negeri (ADN) Sungai Pinang (2004-2018), ADN Bandar Klang (1999-2004), ADN Bukit Gasing (1995-1999).

Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang dari University of London, beliau memulakan kerjaya sebagai peguam bela dan pegam cara di Mahkamah Tinggi Malaya dan mula aktif dalam politik sejak 1995 sebagai Ketua Pembangkang Dewan Negeri Selangor (DNS).

 


Pengarang :