Gagal kesan dana negara, kerajaan timbang lepaskan aset bayar hutang | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

Gagal kesan dana negara, kerajaan timbang lepaskan aset bayar hutang

OLEH NAZLI IBRAHIM

KUALA LUMPUR, 9 OKT: Kerajaan kehilangan berbilion ringgit apabila dana negara yang dilaburkan pentadbiran kerajaan terdahulu tidak dapat dikesan.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, keadaan ini menyebabkan pentadbiran baru mengambil pelbagai langkah untuk memulihkan kewangan dan ekonomi negara.


“Dalam situasi yang sebenar, duit digunakan untuk melabur dan mendapatkan dividen dan kita tahu duit itu dilaburkan di mana.

“Jika kita tahu duit itu di mana dilaburkan tetapi sekarang kita tidak tahu di mana wang itu berada sebab itu kita kena cari sumber lain,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucaptamanya pada Malaysia Confrence 2018: A Malaysia New Dawn anjuran RHB, Maybank dan CIMB Bank di Hotel Shangrila di sini, hari ini.

Mahathir berkata, pada masa ini terdapat cadangan supaya kerajaan melepaskan aset seperti tanah untuk dijual kepada pelabur tempatan.

Katanya, hasil pembangunan itu akan disalurkan kembali kepada kerajaan.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next