SELANGOR

Lebih 1,000 pelajar tahfiz sertai latihan keselamatan, cipta MBOR

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 21 NOV: Satu lagi Malaysia Book Of Records (MBOR) berjaya dilakar menerusi Program Latihan Keselamatan dan Kesihatan (OSH) terbesar membabitkan 1,217 pelajar tahfiz sekitar Selangor, hari ini.

Program anjuran Fakulti Kejuruteraan Elektrik (FKE) Universiti Teknologi MARA (UiTM) itu turut mendapat kerjasama Persatuan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Malaysia (MSOSH); Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan McDonalds’s Malaysia.

Ia membabitkan kolaborasi 236 pelajar FKE UiTM dan 10 pelajar Universiti Selangor (UNISEL).

Dekan FKE, Prof Ir Dr Mohd Nasir Taib berkata, program luar bilik kuliah itu dijalankan bagi memantapkan akademi pelajar kejuruteraan, sekali gus mendidik guru dan pelajar tahfiz supaya celik dalam perkara berkaitan keselamatan serta kesihatan.

“Setakat ini, FKE UiTM paling unggul di Malaysia memandangkan belum ada yang melakukan kurikulum seperti kita laksanakan iaitu membawa aktiviti dalam kuliah dibawa keluar kuliah.

“Terima kasih kepada pihak terlibat kerana berjaya merealisasikan program ini sehingga tercatat di dalam MBOR,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis ‘flag-off’ sekumpulan pelajar UiTM dan UNISEL di Padang Kawad UiTM, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Mohd Nasir berkata, program itu juga dapat memupuk kesedaran keselamatan kepada semua terlibat terutama dalam industri pengajian di Malaysia.

Program latihan OSH yang julung kali diadakan itu membabitkan 22 Pusat Tahfiz sekitar Selangor antaranya Pusat Tahfiz Az Zahrah Lil Banat; Darul Tahfiz Ummul Qura; Madrasah Nurul Ilmi; Madrasah Tahfiz Al-Quran Uswatun Hasanah Lil Banat dan Akademi Huffaz Al Aqwa.

Antara pengisian program di Pusat Tahfiz terbabit aktiviti latihan pengenalan elektrik, latihan pengungsian bangunan, pertolongan cemas dan keselamatan kanak kanak.


Pengarang :