Selangorkini
EKONOMI SELANGOR

Sasar pelaburan RM7.5 bilion pada 2019

OLEH SHEEDA FATHIL

PETALING JAYA, 30 JAN: Selangor menyasarkan pelaburan RM7.5 bilion untuk dicapai, pada tahun ini, kata Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari.

Beliau berkata, sasaran itu adalah ramalan konservatif memandangkan ketidak tentuan ekonomi global, pada masa kini.

“Sektor pelaburan dan perindustrian memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan kestabilan ekonomi Selangor.

“Pelaksanaan dasar mesra pelabur dan kestabilan dasar Kerajaan Negeri, sekali gus menjadikan Selangor sebagai destinasi pelaburan utama di Malaysia.

“Oleh itu, Kerajaan Negeri mengalu-alukan kedatangan pelabur untuk melabur di sini dan kami akan menyediakan persekitaran serta ekosistem mesra perniagaan yang membantu mereka mengembangkan perniagaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Selangor Investors Appreciation Award 2018 yang diadakan di Hotel Sheraton, di sini, malam tadi.

Pada masa sama, katanya, Selangor berjaya menarik lebih 7,600 projek pembuatan, mewujudkan lebih 380,000 peluang pekerjaan di negeri dan negara serta mengumpulkan projek pelaburan RM191.67 bilion.

Katanya, pada 2017, Selangor menyumbang RM270 bilion Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) mencakupi 23 peratus daripada keseluruhan KDNK negara.

“Tahun lalu, sasaran Kerajaan Negeri adalah RM7 bilion, namun berjaya menarik RM8.25 bilion seperti dikeluarkan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia bagi sektor perkilangan.

“Rekod prestasi penting ini menunjukkan Selangor kekal sebagai destinasi pelaburan paling digemari di Malaysia, sekali gus membuktikan Kerajaan Negeri mempunyai keupayaan kewangan stabil melalui pengukuhan aspek tadbir urus yang menghasilkan perkhidmatan cekap dan dasar berkesan,” katanya.

Terdahulu, kira-kira 500 peserta menyertai majlis itu membabitkan agensi kerajaan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), pelabur dalam dan luar negara.

Majlis yang diadakan setiap dua tahun sekali itu bertujuan menghargai syarikat, agensi kerajaan, PBT dan pelabur atas sokongan mereka serta pencapaian cemerlang dalam memacu ekonomi Selangor juga Malaysia.


Pengarang :