SELANGOR

MBPJ lancar Smart PJ Enforcement

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

PETALING JAYA, 8 MAC: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) hari ini melancarkan aplikasi pintar ‘Smart PJ Enforcement’ bagi memudahkan pelanggan menyemak dan membayar kompaun secara eletronik.

Datuk Bandarnya, Dato’ Mohd Azizi Mohd Zain berkata, dengan aplikasi itu masyarakat Petaling Jaya tidak perlu lagi hadir ke MBPJ untuk membayar dan menyemak kompaun.

Katanya, semua jenis kesalahan di bawah penguatkuasaan majlis boleh dibayar melalui aplikasi itu, kecuali dua kesalahan, iaitu kesalahan di bawah Enakmen Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan dan kes dalam tindakan mahkamah.

“Kita juga beri tawaran istimewa kepada pengguna aplikasi, bagi kesalahan parkir, jika dibayar dalam tempoh 24 jam, kadar bayaran hanya RM10.

“Bayaran melalui aplikasi ini juga diberi tambahan diskaun 10 peratus,” katanya ketika merasmikan Pelancaran Aplikasi Smart PJ Enforcement, di Ibu Pejabat MBSJ, di sini.

Pada masa sama, beliau berkata, MBPJ sedang mengintegrasikan seluruh aplikasi yang dibina kepada satu aplikasi supaya lebih efektif.

Terdahulu, trend pembayaran secara dalam talian melalui ePay@MBSJ meningkat 46.7 peratus pada 2018 berbanding 2017.

Smart PJ Enforcement boleh dimuat turun melalui Play Store, bagi pengguna IOS ia masih dalam pembangunan.


Pengarang :