Pencemaran kimia: 65 pesakit baharu dimasukkan ke wad | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Pencemaran kimia: 65 pesakit baharu dimasukkan ke wad

JOHOR BAHRU, 16 MAC: Seramai 65 pesakit baharu dimasukkan ke wad akibat pencemaran sisa kimia setakat tengah malam tadi, menjadikan jumlah mereka yang masih dirawat di hospital adalah 371 orang.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar dan Pertanian Johor, Dr Sahruddin Jamal berkata, jumlah 371 pesakit itu, yang direkodkan setakat 12 malam tadi, menyaksikan penurunan berbanding 491 pesakit yang dirawat di hospital, pada hari sebelumnya.

“Jumlah pesakit yang masih menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) adalah seramai lapan orang dan dilaporkan dalam keadaan stabil,” katanya menerusi kenyataan di sini hari ini.


Pada masa sama, katanya, kerja pembersihan yang dikawal selia Jabatan Alam Sekitar masih diteruskan kontraktor menggunakan jentera dan mesin secara manual.

Beliau berkata,kerja pembersihan dilakukan mengikut tiga syif penugasan yang dijalankan 24 jam sehari.

“Sekali lagi, orang awam dinasihatkan supaya tidak menghampiri kawasan kejadian semasa kerja pembersihan dilakukan kontraktor yang dilantik kerajaan negeri,” katanya.

Setakat 3 petang semalam, mangsa yang menerima rawatan ekoran pencemaran itu adalah seramai 4,035 orang. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next