GLOBAL NASIONAL

‘Perang baju’ calon presiden Indonesia

JAKARTA, 28 MAC: Persaingan Joko Widodo dengan pencabarnya Prabowo Subianto untuk merebut kerusi presiden Indonesia, pada pemilihan April ini bertambah sengit.

Penyandangnya yang popular disapa Jokowi menggesa penyokongnya memakai baju putih bagi menjawab kempen Prabowo dan gandingannya, Sandiaga Uno yang memakai pakaian lengkap.

“Jangan lupa pakai baju putih pada 17 April ini untuk memilih calon berpakaian putih. Kerana kita ini putih, putih itu kita,” kata Jokowi seperti dilapor portal Tempo.

Katanya, yang berpasangan dengan calon naib presiden Ma’ruf Amin, baju putih mudah diperolehi kebanyakan rakyat republik itu berbanding suit yang lebih mahal.

“Pakaian lengkap lebih mahal dan ia jenis pakaian Eropah atau Amerika. Orang Indonesia cukup memakai baju putih seperti yang saya pakai,” kata Jokowi lagi ketika berkempen di Dumai, Riau pada 26 Mac lalu.

Dalam perkembangan berkaitan, Jokowi-Ma’ruf menggunakan gimik hologram untuk memulakan kempen terbuka mereka sehari sebelumnya di Banten.

Teknologi itu memaparkan pasangan ini dengan imej tiga dimensi yang dibawa di atas trak ke lokasi yang dipilih, lapor portal yang sama.

Mesej yang disampai termasuk menolak fitnah dan berita palsu, selain program yang mereka janjikan.


Pengarang :