GLOBAL

Britain kutuk Israel mahu wujud penempatan baharu di Tebing Barat

LONDON, 8 APRIL: Britain mengutuk Israel berhubung pelan negara itu untuk mewujudkan petempatan baharu di Tebing Barat yang diduduki, lapor agensi berita Turki Anadolu.

Pemangku menteri bagi Timur Tengah, Mark Field dalam kenyataan berkata, petempatan itu tidak sah di sisi undang-undang antarabangsa dan menjejaskan daya maju fizikal penyelesaian dua negara.

“UK mengutuk sekeras-kerasnya pemajuan pelan dan tender pihak berkuasa Israel pada 5 April untuk petempatan unit kediaman di seluruh Tebing Barat,” katanya.

Katanya, pelan bagi petempatan baharu yang didedahkan baru-baru ini “adalah susulan pengumuman pada Disember bagi lebih 2,000 unit kediaman.”

Sambil menggesa Israel supaya “menghentikan tindakan tidak produktif sedemikian,” menteri Britain itu menyeru “semua pihak berusaha lebih lanjut untuk meredakan ketegangan semasa dan mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk keamanan yang adil dan berkekalan.”

Terdahulu, Netanyahu berikrar untuk mewujudkan petempatan baharu di Tebing Barat jika memenangi pilihan raya umum, yang dijadualkan pada 9 April.

Kira-kira 650,000 orang Yahudi kini tinggal di lebih 100 petempatan di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang diduduki Israel.

Undang-undang antarabangsa menganggap Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur sebagai “wilayah yang diduduki” serta semua aktiviti pembinaan petempatan orang Yahudi di kawasan itu adalah haram.

Penduduk Palestin pula mahukan kedua-dua wilayah itu serta Semenanjung Gaza untuk penubuhan sebuah negara Palestin pada masa depan. -BERNAMA


Pengarang :