BERITA UTAMA NASIONAL

Malaysia sedia hulur bantuan kepada Sri Lanka

KUALA LUMPUR, 22 APRIL: Malaysia bersedia untuk menghantar bantuan kepada kerajaan Sri Lanka bagi kerja pemulihan di kawasan terjejas ekoran serangan bom terancang yang menggegarkan beberapa lokasi di negara pulau itu, dan mengorbankan ratusan orang, semalam.

Menteri Luar  Datuk Saifuddin Abdullah berkata demikian dalam kenyataan ringkas yang dimuat ke dalam akaun Facebook beliau malam tadi.

Saifuddin berkata beliau sudah bercakap dengan rakan sejawatannya dari Sri Lanka, Tilam Marapana untuk menyampaikan takziah daripada kerajaan Malaysia kepada mangsa dan keluarga yang terjejas dalam insiden serangan yang tidak masuk akal serta kejam itu.

“Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan keganasan ini dan menggesa supaya pelakunya dibawa ke muka pengadilan,” katanya.

Satu siri letupan menggegarkan beberapa lokasi iaitu  Gereja Kochikade, Gereja Katuwapitiya, Shangri-La Hotel, Cinnamon Grand Hotel dan Gereja St Barnabas di Batticaloa di Colombo pada 8.30 pagi waktu tempatan, mengorbankan ratusan nyawa, termasuk sembilan warga asing.

Semalam, Wisma Putra menerusi satu kenyataan mengesahkan tiada rakyat Malaysia yang menjadi mangsa dalam insiden itu. -BERNAMA


Pengarang :