NASIONAL

RM2.2 bilion setahun tampung kos rawatan hemodialisis

SEREMBAN, 12 APRIL: Kerajaan menampung kos rawatan hemodialisis berjumlah RM2.2 bilion setahun, bagi 50,000 pesakit buah pinggang yang menjalani rawatan di hospital kerajaan, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Beliau berkata, kerajaan menanggung kos sebanyak RM44,000 setahun untuk seorang pesakit yang perlu menjalani rawatan hemodialisis tiga kali seminggu.

“Oleh itu, penyakit buah pinggang dapat dicegah jika masyarakat mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat serta melakukan saringan kesihatan pengesanan awal penyakit,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi dialog bersama Menteri Kesihatan sempena Pilihan Raya Kecil (PKR) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau, di Taman Kelab Tuanku, Mambau, dekat sini, malam tadi.

Dr Dzulkefly berkata, Kementerian Kesihatan sudah memperkenalkan Skim Peduli Kesihatan (PeKa B40) untuk golongan pendapatan bulanan 40 peratus terendah (B40) berumur 50 tahun ke atas bagi menangani masalah penyakit tidak berjangkit (NCD) yang tinggi dalam kalangan mereka.

Beliau berkata, skim itu menyediakan perkhidmatan saringan kesihatan, bantuan perubatan, insentif melengkapkan rawatan kanser dan insentif tambang pengangkutan.

Justeru, beliau berharap ​​​​​​masyarakat dapat memanfaatkan sepenuhnya skim PeKaB40 itu dalam usaha mencegah penyakit di peringkat awal. -BERNAMA


Pengarang :