Datuk Tengku Maimun dilantik Ketua Hakim Negara baharu | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

Datuk Tengku Maimun dilantik Ketua Hakim Negara baharu

OLEH SHEEDA FATHIL

PUTRAJAYA, 2 MEI: Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Tengku Maimun Tuan Mat dilantik sebagai Ketua Hakim Negara yang baharu berkuat kuasa hari ini.

Kenyataan Pejabat Perdana Menteri memaklumkan, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri dan selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja, memperkenankan pelantikan itu berdasarkan Fasal (1) Perkara 122B Perlembagaan Persekutuan.


“Pelantikan ini sejurus selepas tempoh perkhidmatan Tan Sri Datuk Seri Panglima Richard Malanjum sebagai Ketua Hakim Negara berakhir pada 12 April lalu selepas mencapai usia 66 tahun.

“Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih diucapkan kepada Panglima Richard di atas segala khidmat bakti beliau sepanjang memegang jawatan berkenaan,” katanya.

Ia menyaksikan Tengku Maimun muncul sebagai wanita pertama di negara ini dilantik memegang jawatan tertinggi berkenaan.

Sementara itu, majlis penyampaian watikah pelantikan kepada Tengku Maimun dan istiadat mengangkat serta menandatangani sumpah jawatan juga sumpah setia di hadapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong akan dimaklumkan Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia.

Pengesahan itu selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next